stress aanpak en symptomen

Hoe stress aanpakken via therapie (2023)

Stress is een emotionele en fysieke reactie op een uitdaging of een bedreiging. Het is een normaal en natuurlijk deel van het leven, maar te veel stress kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Hoe weet je dat je stress hebt?

Er zijn verschillende symptomen van stress, zoals angst, vermoeidheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, hoofdpijn en een verminderde weerstand. Als u een of meer van deze symptomen ervaart, is het mogelijk dat u stress heeft. Stress kan ook leiden tot fysieke klachten, zoals maag- en darmproblemen, hartkloppingen en hoge bloeddruk.

Een aantal symptomen voor jou op een rijtje gezet

  • Gevoelens van angst, onzekerheid of paniek
  • Vermoeidheid en prikkelbaarheid
  • Slapeloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Maag- en darmproblemen
  • Hartkloppingen of hoge bloeddruk
  • Gewichtsverlies of -toename
  • Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, nek- of schouderpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid…

Wat is het verband tussen stress en piekeren?

Er is een duidelijk verband tussen stress en piekeren. Stress kan leiden tot piekeren, en piekeren kan op zijn beurt weer leiden tot meer stress.

Wanneer we gestrest zijn, zijn we geneigd ons zorgen te maken over toekomstige gebeurtenissen of problemen die we momenteel ervaren. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van piekeren, waarbij we steeds maar blijven denken aan dezelfde problemen, zonder dat we er een oplossing voor vinden. Dit kan leiden tot een verhoogde hoeveelheid stresshormonen, waardoor we ons nog meer gestrest voelen.

Aan de andere kant, kan piekeren ook leiden tot stress. Wanneer we veel piekeren, kunnen we ons bezig houden met negatieve gedachten en scenario’s die ons bang of onzeker maken. Dit kan leiden tot een verhoogde hoeveelheid stresshormonen, en kan leiden tot fysieke en emotionele symptomen van stress.

Het is daarom belangrijk om te leren hoe je met piekeren omgaat en hoe je het kunt beheersen.

Wat is de link tussen stress en burn-out

Stress kan leiden tot burn-out als het niet op tijd wordt herkend en behandeld. Burn-out wordt gekenmerkt door uitputting, afstandelijkheid en een gebrek aan persoonlijke effectiviteit. Als u zich herkent in deze symptomen, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen.

Zoals je kan zien, heeft stress een grote invloed op je lichaam, werk en dagdagelijkse leven. En kan het grote gevolgen hebben indien het niet tijdig wordt aangepakt. Van daaruit is het belangrijk om stress tijdig te herkennen en jezelf tot rust te brengen.

Hoe krijg je stress?

Stress kan ontstaan door een aantal verschillende factoren, zoals:

  • Werk gerelateerde stress: dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een te hoge werkdruk, een slechte werk-privébalans of conflicten op het werk.
  • Persoonlijke problemen: dit kan bijvoorbeeld gaan over relatieproblemen, financiële problemen of gezondheidsproblemen.
  • Levensveranderende gebeurtenissen: dit kan gaan over verlies van een dierbare, een echtscheiding of een verhuizing.
  • Natuurlijke reactie op bedreiging: ons lichaam produceert stresshormonen als reactie op een bedreiging, zoals een ongeval of een aanval.
  • Perfectionisme: wanneer mensen zichzelf onrealistische doelen stellen en zich constant bezig houden met het verbeteren van zichzelf kan dit leiden tot stress.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders reageert op stress. Wat voor de een stress veroorzaakt, hoeft voor de ander niet stressvol te zijn. Het is daarom nuttig om te leren hoe je er mee kan  omgaan en hoe je het kunt beheersen.

omgaan met stress

Tips om met stress om te gaan

Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen. Hieronder volgen enkele tips:

  • Zorg voor voldoende slaap. Probeer elke nacht minstens acht uur te slapen.
  • Houd een gezonde levensstijl. Eet gezond, drink voldoende water en beweeg regelmatig.
  • Probeer problemen op te lossen in plaats van ze te vermijden.
  • Beweeg regelmatig: regelmatig bewegen kan helpen om spanningen af te bouwen en energie te verhogen.
  • Maak tijd voor jezelf: neem de tijd om te ontspannen en doe dingen die je leuk vindt.
  • Probeer te relativeren: probeer om problemen in perspectief te plaatsen en focus je op wat wel goed gaat in plaats van wat er misgaat.
  • Praat erover: praten over je problemen met iemand die je vertrouwt, kan helpen om ze beter te begrijpen en te verwerken.
  • Probeer mindfulness technieken: zoals meditatie of yoga kan helpen om de focus te verleggen van de stressvolle gedachten naar het hier en nu.
  • Zoek professionele hulp: als je het gevoel hebt dat je het niet aankunt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om de oorzaken van je stress te identificeren en effectieve coping-strategieën aan te leren.

Het is belangrijk te onthouden dat stress een normaal onderdeel van het leven is en dat iedereen ermee te maken krijgt. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Door deze tips toe te passen, kun je stress effectiever beheersen en je gezondheid beschermen. Als jij je zorgen maakt over je stressniveau, raadpleeg dan een therapeut voor professioneel advies.

Op welke manier wordt er binnen het oplossingsgericht naar stress gekeken?

Stress wordt verklaard als een reactie op een situatie die als bedreigend wordt ervaren door een persoon. Dit kan leiden tot een verhoogde hoeveelheid stresshormonen en fysieke en emotionele symptomen. In plaats van te concentreren op de oorzaken van stress, richt het oplossingsgerichte werken zich op hoe de huidige situatie verbeterd kan worden.

Dit betekent dat er wordt gekeken naar de huidige vaardigheden en middelen van de persoon en hoe deze gebruikt kunnen worden om stress te verminderen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van specifieke oplossingsgerichte technieken, vragen en werkvormen.

Er wordt vanuit gegaan dat iedereen de eigen expert is van zijn of haar leven, en dat de therapeut er is om te helpen bij het ontdekken van eigen oplossingen en vaardigheden. Hierdoor kan de persoon zelf de regie nemen over zijn of haar eigen leven en stress verminderen. We richten ons op het versterken van de persoonlijke vaardigheden en het helpen bij het vinden van eigen oplossingen.

Kortom, binnen het oplossingsgericht werken wordt er op een positieve manier naar stress gekeken en wordt er gewerkt met open vragen en specifieke technieken om de persoon te helpen eigen handvatten te vinden voor het verminderen van stress.

Wil je graag samen op weg?

Ben je op zoek naar iemand die jou in je groeiproces kan ondersteunen? Neem dan eens een kijkje op de website van de praktijk en ontdek wat Yoeka voor jou kan betekenen. Of plan je afspraak voor een gesprek.

Yoeka biedt oplossingsgerichte therapie voor volwassenen bij angst- en stress gerelateerde klachten. En loopbaanbegeleiding met loopbaancheques erkend door VDAB.

Plan een afspraak

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via onderstaand formulier. Of stel ze aan Charlotte de mot onze chatbot.

    wpChatIcon
    error: Content is protected !!