bore-out op het werk

Bore-out: een sterk onderschat probleem (2023)

Je hebt waarschijnlijk al wel eens gehoord van burn-out, een veelvoorkomend probleem op de werkvloer. Maar er is ook een andere, minder bekende vorm van werk gerelateerde stress die steeds vaker voorkomt namelijk bore-out.

Bore-out ontstaat wanneer iemand zich langdurig verveelt en onderbenut voelt op zijn of haar werk. Dit kan leiden tot een gevoel van frustratie, een gebrek aan motivatie en zelfs depressieve gevoelens. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot een burn-out.

Hoe herken je een bore-out?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een bore-out. Hieronder een aantal kenmerken die vaak voorkomen. 

Symptomen kunnen onder andere zijn:

  • Een gevoel van verveling en zich nutteloos voelen op het werk
  • Gebrek aan motivatie en interesse in het werk
  • Gevoelens van frustratie en ontevredenheid
  • Slechtere prestaties op het werk
  • Slechtere concentratie en moeite met het nemen van beslissingen
  • Vermindering van zelfvertrouwen en zelfwaardering
  • Depressieve gevoelens en gevoelens van onmacht
  • Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slecht slapen
  • Moeite met ontspanning en concentratie buiten het werk

Het is belangrijk te weten dat iedereen anders reageert op werkgerelateerde stress en dat de symptomen bij iedereen anders kunnen zijn. Als je twijfelt of je last hebt van een bore-out, kan het verstandig zijn om professioneel advies te vragen.

Tips om met bore-out om te gaan

Als je de symptomen herkent bij jezelf of iemand anders, is het belangrijk er snel iets aan te doen. Dit om gezondheidsklachten in de toekomst te voorkomen. Hier zijn enkele tips om er mee om te gaan:

  • Praat erover met je leidinggevende of de HR-afdeling. Zij kunnen je helpen om meer uitdagende taken te krijgen of om samen te kijken of er andere oplossingen zijn.
  • Zoek uitdagingen buiten je werk. Dit kan bijvoorbeeld door een hobby of vrijwilligerswerk te vinden waar je enthousiast over bent.
  • Probeer je huidige taken op een andere manier te benaderen. Dit kan bijvoorbeeld door een andere manier van werken of door het gebruik van nieuwe tools.
  • Probeer je energiebalans in de gaten te houden. Energiegevers zijn activiteiten die je energie geven, zoals sporten, sociale contacten en hobby’s. Energievreters zijn activiteiten die je energie kosten, zoals slecht slapen, te veel stress en te veel tijd besteden achter een scherm.

Hoe kan je de werkdag aangenamer maken?

Een andere manier om bore-out te voorkomen, is door je werkdag aangenamer te maken.

Hieronder vind je een aantal kleine dingen die je kan doen om je werkdag aangenamer te maken:

  • Maak tijd voor jezelf. Neem regelmatig korte pauzes om je hoofd leeg te maken, bijvoorbeeld door even te gaan wandelen of een kopje koffie te drinken.
  • Zorg voor een gezonde werkomgeving. Dit kan bijvoorbeeld door goed te ventileren, voldoende licht te hebben en een goede temperatuur te hebben.
  • Maak gebruik van technologie om je werk efficiënter te maken. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van apps om je taken te organiseren of door te werken met een tweede scherm.
  • Maak gebruik van humor. Een beetje humor kan wonderen doen voor je stemming en kan helpen om spanningen op het werk te verminderen.

Hoe wordt er binnen het oplossingsgericht werken naar bore-out gekeken?

Het is belangrijk om te beseffen dat bore-out een serieus probleem is en dat het belangrijk is om er snel iets aan te doen. Een therapeut kan je helpen om de symptomen te herkennen en om met bore-out om te gaan. Door een oplossingsgerichte benadering te hanteren en door te werken aan een aangenamere werkdag, kun bore-out voorkomen.

Binnen het oplossingsgericht werken wordt er naar bore-out gekeken vanuit een perspectief van kracht en mogelijkheden. In plaats van te focussen op het probleem (bore-out) zelf, richt men zich op de oplossingen en de veranderingsprocessen die nodig zijn om het probleem op te lossen.

Algemeen gezien benadert het oplossingsgericht werken bore-out als een uitdaging waarbij jij reeds de middelen en vaardigheden hebt om deze op te lossen. Daarnaast helpt het jou om de veranderingen aan te brengen die nodig zijn om het probleem op te lossen.

Hoe kan oplossingsgerichte therapie helpen bij het werken aan bore-out?

Een oplossingsgerichte therapeut zal bijvoorbeeld vragen stellen die gericht zijn op het versterken van jouw eigen kracht en verantwoordelijkheid. Zo kan de therapeut vragen stellen als “Wat zou u willen bereiken met uw werk?” of “Op welke manier heeft u in het verleden succesvol veranderingen aangebracht?”.

De therapeut zal je ook helpen om jouw doelen en dromen te formuleren, zodat jij je kan richten op wat je wil bereiken in plaats van je te richten op wat er mis is. Ook zal de therapeut helpen bij het identificeren van een stappenplan om deze doelen te bereiken.

In plaats van te adviseren of te diagnosticeren, zal de therapeut jou helpen om zelf oplossingen te vinden en deze oplossingen te implementeren. Dit kan bijvoorbeeld door te werken aan het versterken van je zelfvertrouwen, het versterken van de communicatievaardigheden of het leren omgaan met stress.

Hoe herstel je van een bore out ?

Het herstellen van een bore-out is een proces dat tijd kost en kan verschillen per persoon. Hieronder een aantal stappen die kunnen helpen bij het herstellen van een bore-out:

  1. (H)erken het probleem: Het eerste stap is om te erkennen dat je last hebt van een bore-out en om hulp te vragen.
  2. Verander dingen in je werkomgeving: Probeer om veranderingen aan te brengen in je werkomgeving. Dit kan bijvoorbeeld door het krijgen van meer uitdagende taken of een andere rol binnen het bedrijf.
  3. Zet zelfzorg op de eerste plaats: Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Dit kan bijvoorbeeld door voldoende te slapen, gezonde voeding te eten, regelmatig te bewegen en tijd te nemen voor ontspanning.
  4. Ga op zoek naar nieuwe activiteiten: Zoek uitdagingen buiten je werk, zoals een hobby of vrijwilligerswerk. Dit kan helpen om je mentale en emotionele welzijn te verbeteren.
  5. Zoek professionele hulp: Werk met een therapeut of loopbaancoach om te werken aan je emotionele en mentale welzijn.

Het is belangrijk te onthouden dat herstel tijd kost en dat het proces kan verschillen per persoon. Vraag indien nodig professioneel advies en blijf werken aan je mentale en emotionele welzijn.

Wat is het verschil tussen een burn-out en bore-out?

Burn-out en bore-out zijn beide vormen van werk gerelateerde stress, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de twee.

Burn-out is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting als gevolg van langdurige en intense stress. Mensen met een burn-out ervaren vaak een gevoel van emotionele leegte, een gebrek aan energie, een gevoel van hopeloosheid en een vermindering van de werkprestaties. Burn-out kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen en kan leiden tot een vermindering van de kwaliteit van leven.

Bore-out is een toestand van verveling, zich nutteloos voelen en frustratie die ontstaat als gevolg van een gebrek aan uitdaging en betekenis op het werk. Mensen met een bore-out ervaren vaak een gevoel van verveling, een gebrek aan motivatie, een gevoel van nutteloosheid met een vermindering van de werkprestaties tot gevolg. Bore-out kan leiden tot mentale gezondheidsproblemen en tot een vermindering van de kwaliteit van leven.

Het belangrijkste verschil tussen burn-out en bore-out is de aard van de stress. Burn-out is het gevolg van te veel stress, terwijl bore-out het gevolg is van te weinig stress. Beide klachten kunnen leiden tot vermindering van de werkprestaties, mentale gezondheidsproblemen en een vermindering van de kwaliteit van leven, dus het is belangrijk om professioneel advies te vragen als je symptomen ervaart die lijken op een burn-out of een bore-out.

Kan loopbaanbegeleiding nuttig zijn bij het werken rond bore-out?

Ja, loopbaanbegeleiding kan helpen bij het werken rond bore-out. Loopbaanbegeleiding kan je helpen om de oorzaken van je bore-out te identificeren en om oplossingen te vinden om het probleem aan te pakken.

Een loopbaanbegeleider kan je helpen om:

  • Je werk- en levensbalans te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door te werken aan je time-managementvaardigheden, of door te helpen bij het vinden van een betere balans tussen werk en privé.
  • Je werkomgeving te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door te helpen bij het vinden van een nieuwe baan of een nieuwe rol binnen het bedrijf.
  • Je vaardigheden te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door te helpen bij het vinden van opleidingen of cursussen om je te helpen bij het uitvoeren van je huidige of nieuwe taken.
  • Je doelen en dromen te formuleren. Door te werken aan je doelen en dromen, kun jij je richten op wat je wilt bereiken in plaats van op wat er mis is.
  • Je zelfvertrouwen en zelfwaardering te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door te helpen bij het verwerken van gevoelens van frustratie en ontevredenheid.

Loopbaanbegeleiding is een proces dat gericht is op verandering, en kan helpen om jezelf te ontwikkelen en je werk te verbeteren. Een loopbaanbegeleider kan je helpen om de veranderingen aan te brengen die nodig zijn om je bore-out aan te pakken en om je leven weer op de rails te krijgen.

Wil je graag samen op weg?

Ben je op zoek naar iemand die jou, of je kind, in zijn groeiproces kan ondersteunen? Neem dan eens een kijkje op de website van de praktijk en ontdek wat Yoeka voor jou kan betekenen. Of plan je afspraak voor een gesprek.

Yoeka biedt oplossingsgerichte therapie voor kinderen (vanaf 7 jaar), jongeren en volwassenen bij angst- en stress gerelateerde klachten. En loopbaanbegeleiding met loopbaancheques erkend door VDAB.

Plan een afspraak

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via onderstaand formulier. Of stel ze aan Charlotte de mot onze chatbot.

    wpChatIcon
    error: Content is protected !!