compliment loopbaanbegeleiding

5 tips om nog beter te worden in het geven van complimenten (2020)

Elk jaar wordt een dag gereserveerd als ‘de dag van het compliment’. Niets houd je echter tegen om het hele jaar door een extra complimentje te geven. Want complimenten kan je niet genoeg geven. 

Geef ze niet alleen aan je collega’s, aan je klanten of anderen, maar denk ook eens aan je werkgever en aan jezelf. Voor het geven van een goed compliment, dien je een aantal basisregels in je achterhoofd te houden. 

Waar dien je op te letten bij het geven van een compliment?

Wanneer je iemand een compliment geeft, zorg er dan voor dat je compliment gemeend en oprecht is. Mensen doorprikken het meteen als je iets zegt dat je niet meent. Ga dus niets verzinnen om maar iets  te zeggen. Af en toe een oprecht compliment heeft meer betekenis dan vele kleine complimenten welke je niet echt meent. 

Gebruik nooit een compliment om feedback te geven. Dus zeg niet: ‘Je hebt goed je best gedaan, maar…’ 
Deze wijze van waardering zal meestal slecht ontvangen worden door de andere omdat deze enkel nog maar gaat luisteren naar wat er na de ‘maar’ komt. Geef je vaak complimenten op deze manier, hou er dan rekening mee dat je minder geloofwaardig zult overkomen wanneer je echt een compliment geeft.

Wanneer je iets wilt vragen aan een persoon om te doen, vraag dat dan gewoon. Verpak het niet in mooie woorden door en complimenten aan vast te hangen, ook dat zal ongeloofwaardig overkomen.

Tracht eveneens complimenten over een karaktereigenschap van een persoon te vermijden. Zeggen dat iemand slim is, kan een goedbedoelde opmerking zijn, tezelfdertijd kan het faalangst in de hand werken. Want was als iemand niet zo goed slaagt in een opdracht. Is deze dan nog slim genoeg? Er kunnen twijfels ontstaan over de eigen capaciteiten en het zelfvertrouwen kan hierdoor een deuk krijgen. Daarnaast brengt het ook druk mee want wanneer iedereen zegt dat je slim bent, dien je dit ook telkens weer te bewijzen wat perfectionisme in de hand kan werken. Vooral kinderen zijn hier erg gevoelig aan. Al zijn deze complimenten ook best te vermijden bij volwassenen. Beter is het om proces complimenten te geven.

Hoe geef je een goed compliment?

Het geven van een goed compliment is soms even zoeken. Hoe meer je er mee oefent, hoe beter je er in wordt. Er zijn verschillende manieren om er mee aan de slag te gaan. 

Hieronder zet ik er een aantal op een rijtje:

  1.  Bedanken: Dit is een natuurlijke manier om positieve feedback te geven en het heeft een gunstig effect op alle relaties bv bedankt dat je me geholpen hebt met… wat fijn dat je… Je kan iemand ook bedanken met een klein cadeautje al dan niet zelf gemaakt, een bloemetje al dan niet zelf geplukt, een kaartje…
  2. Het roddel compliment: Het woord ‘roddelen’ roept bij de meesten vast een negatieve connotatie op. Toch bestaat er ook zoiets als positief roddelen. Dit is een vorm van positief praten over een persoon tegen een andere persoon terwijl de desbetreffende persoon het hoort. bv je zegt tegen je collega ‘Ik hoorde x net bellen met die moeilijke klant en vond het bijzonder knap hoe hij dit telefoontje heeft afgehandeld. Ik vraag me af hoe hij telkens zo rustig kan blijven.’
  3. Het non verbale compliment: complimenten dien je niet steeds met woorden te ondersteunen. Je kan bv ook je duim opsteken, een schouderklopje geven, verbijsterd kijken (wow dat heb jij knap gedaan)
  4. Het vraag compliment: Omdat de meeste mensen vaak vinden dat ze bescheiden dienen te zijn over hun prestaties kan je ze bevragen over hun prestaties. ‘Hoe-vragen’ zijn hierbij erg helpend. bv Dat moeilijke telefoontje heb je net zo rustig afgehandeld. Hoe is je dat gelukt? Op deze manier gaan mensen eigenlijk zichzelf complimenteren.
  5. Het proces compliment: tracht je complimenten steeds te richten op iets wat iemand gedaan heeft bv een dossier goed opgesteld, een prima verslag geschreven… Deze complimenten werken meer motiverend dan complimenten die op een persoonlijke eigenschap zijn gericht bv jij bent slim of je ziet er goed uit vandaag.

Wanneer je zelf een compliment krijgt: wees dan dankbaar en accepteer het. Wuif het niet weg, neem het voor waar en dank de andere met een glimlach.

Hoe ontvang je een compliment?

Mensen vinden het vaak lastig om complimenten te ontvangen. Sommige wuiven ze weg met een uitdrukking als: dat was niets, dat is toch normaal, iedereen kan dit…

Als reactie hierop kan je bv zeggen: misschien wel, tezelfdertijd heb jij het toch maar gedaan. Wanneer je op voorhand weet dat een persoon makkelijk complimenten wegwuift, kan je er onmiddellijk een ‘hoe-vraag’ aan koppelen. Dit maakt het moeilijker voor een persoon om je lofbetuigingen weg te wimpelen omdat deze zich dan gaat focussen op jouw vraag. 

Krijg je een compliment? Bedank dan de ander door oprecht je waardering uit te drukken. Je kunt er bv nog aan toevoegen: fijn dat je dit opmerkt, of zeggen dat je iets leuk vindt om te doen. Wanneer de andere je oprecht complimenteert zal dit zeker niet uit de hoogte overkomen. 

Geniet van de complimentjes die je krijgt op een dag, noteer ze eventueel in een dagboek zodat je er later nog eens naar terug kan grijpen. 

Algemeen is het geweten dat we weinig complimenten geven aan elkaar. Dit omdat het deels ingebakken zit in onze cultuur en we er enigszins verlegen over zijn. Anderzijds ook omdat we vaak sneller opmerken wat niet goed gaat, in plaats van wat wel goed gaat. Wil jij hier graag verandering in brengen? Begin dan zelf te oefenen met het maken van complimentjes. Door zelf regelmatig een compliment te geven vermindert je stressgehalte en ga je meer dankbaarheid en voldoening ervaren wat zorgt voor een opgewekter en gezonder leven. 

Wil je graag samen op weg?

Ben je op zoek naar iemand die jou, of je kind, in zijn groeiproces kan ondersteunen? Neem dan eens een kijkje op de website van de praktijk en ontdek wat Yoeka voor jou kan betekenen. Of plan je afspraak voor een gesprek.

Yoeka biedt oplossingsgerichte therapie voor kinderen (vanaf 7 jaar), jongeren en volwassenen bij angst- en stress gerelateerde klachten. En loopbaanbegeleiding met loopbaancheques erkend door VDAB.

Plan een afspraak

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via onderstaand formulier. Of stel ze aan Charlotte de mot onze chatbot.

    wpChatIcon
    error: Content is protected !!