Positief roddelen

roddelen praten met collega's overleg communicatie

Wat een aangename zomeravond denk ik, terwijl ik mijmerend door de pudding roer. Gele, want dat is de lekkerste.

De vakantie is reeds halfweg en al roerend passeert de ene vakantieherinnering na de andere mijn gedachten.

Weer heel wat gebeurd deze dagen. Dan denk ik plots aan een gesprek dat ik laatst met een collega had. Ik glimlach, wat hebben we toen leuk geroddeld. Alle andere collega’s waren het kantoor uit en we hadden de plaats voor ons alleen. Eén voor één hebben we ze over onze tongen laten gaan. En naarmate het gesprek vorderde werd onze energie en geluksgevoel groter en groter.

Onderweg naar huis was ik tevreden. ‘Wat een aangenaam gesprek’ dacht ik ‘dat moeten we vaker doen’.

Liefde voor roddels

Ondertussen zit jij misschien al met zeer gefronste wenkbrauwen te lezen. Hoe kan roddelen nu positief en aangenaam zijn?
 
Binnen het oplossingsgericht werken zijn we dol op roddelen! Positief roddelen wel te verstaan. Bij positief roddelen praat je enkel over kwaliteiten, talenten en goede eigenschappen van een persoon. Zo hebben we het tijdens ons gesprek bv gehad over de passie waarop een collega haar job doet, over hoe creatief een andere collega is in het bedenken van werkvormen, een andere collega straalt rust uit en zorgt er zo voor dat cliënten zich dadelijk op hun gemak voelen enz.
 
Deze manier van roddelen is enorm prettig en hoewel ze in het begin enige oefening vraagt (omdat we van nature gewend zijn meer op negatieve eigenschappen te letten), gaat het vlotter en vlotter wanneer je meer en meer op dreef raakt.

Liefde voor roddels.
Kom zoveel dingen over mezelf te weten
waar ik zelf geeneens vanaf wist.

Rumag

Kindercomplimentjes

Ook bij kinderen werken roddel-complimentjes goed. Vertel bv eens aan je partner of door de telefoon aan de grootouders of aan de juf op school, … wat je kind goed heeft gedaan, waar je trots op bent …. Doe net alsof je het idee hebt dat het kind buiten luisterbereik is en zie wat het effect is van deze krachtige techniek.

Positief roddelen fleurt niet alleen jouw dag op. Ook die van de persoon waar je roddels over verspreidt. Deze brief wil ik dan ook graag afsluiten met de oproep om in de toekomst met zijn allen meer positief over elkaar te roddelen.
 
En natuurlijk moet ik er aan denken die heerlijke pudding naar binnen te smikkelen. Dat gaat smaken. Tot later.