ademhaling versus angst of stress

Nieuw onderzoek over ademhaling, angst en geheugen (2020)

Hoe beïnvloedt de ademhaling gevoelens van angst?

Een nieuwe studie toont aan dat het ritme van je ademhaling de neurale activiteit (4) in de hersenen kan beïnvloeden. De neurale activiteit in de hersenen is verantwoordelijk voor het geheugen en emotioneel oordelen. Ademen is dus niet enkel belangrijk voor het inademen van zuurstof, het wordt nu ook gelinkt aan hersenfunctie en gedrag.

Wetenschappers van de Northwestern universiteit in Illinois ontdekten voor het eerst dat het ritme van de ademhaling elektrische activiteit in het menselijk brein creëert. Deze elektrische activiteit verbetert je vermogen tot emotioneel oordelen en het geheugen.

Deze effecten zijn echter verschillend naargelang je in- of uitademt en of je via de neus of mond ademt. 

Het verschil tussen in- en uitademen werd onderzocht

In de studie konden personen sneller een angstig gezicht herkennen wanneer dit aan hen werd getoond bij inademing. Bij uitademing duurde dit proces langer. De testpersonen waren ook meer in staat een ​​voorwerp te onthouden wanneer ze het gezien hadden bij inademing. Men stelde geen verschil meer vast wanneer de personen via de mond ademden.

Christina Zelano, assistent-professor neurologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine vertelt hierover het volgende:

“Een van de belangrijkste bevindingen uit deze studie is dat er een groot verschil is in hersenactiviteit in de amygdala (1) en hippocampus (2) tijdens inademing in vergelijking met uitademing. Bij inademing zagen we dat de neuronen gestimuleerd werden in de olfactorische cortex (het sensorisch systeem dat onder andere wordt gebruikt voor de reukzin of het betekenis verlenen aan geur), amygdala en hippocampus . Dus over het ganse limbische systeem. (3)”

Moeilijke begrippen nader verklaard

Om dit beter te begrijpen, is het nuttig een aantal moeilijke woorden nader te verklaren.

(1) De amygdala of amandelkernen zijn kleine amandelvormige kernen waar een heleboel cellen in een groepje bij elkaar zitten. Een taak van deze kernen is het regelen van je emoties. Ze zorgen er dus voor dat jij je blij, boos, verdrietig, bang, onzeker of enthousiast over iets kunt voelen

(2) De hippocampus ligt in het midden van je brein. Via de hippocampus kunnen we ons dingen herinneren. Je kan het vergelijken met een grote fiche bak waarin je herinneringen kunt opbergen en raadplegen

(3) Het limbisch systeem is een zeer oud deel van ons brein en is een verzamelnaam voor een groep onderling verbonden structuren die met elkaar verbonden zijn. Deze structuren beïnvloeden grotendeels je emoties en gedrag.

(4) Neurale activiteit in de hersenen: Neuronen zijn overal aanwezig in het brein. Het zijn kleine breincellen die via elektrische signalen berichten doorsturen naar de rest van het lichaam. Deze elektrische activiteit wordt ook wel neurale activiteit genoemd.

Terug naar het onderzoek

De wetenschappers ontdekten voor het eerst deze verschillen in hersenactiviteit tijdens het bestuderen van zeven patiënten met epilepsie welke in aanmerking kwamen voor hersenchirurgie. Een week voorafgaand aan de operatie implanteerde een chirurg elektroden in de hersenen van de patiënt om de oorsprong van hun aanvallen te identificeren. Hierdoor konden wetenschappers de elektro-fysiologische gegevens rechtstreeks vanuit hun hersenen verkrijgen. De geregistreerde elektrische signalen toonden hersenactiviteit welke fluctueerde met de ademhaling. Deze activiteit vond plaats in de hersengebieden waar emoties, herinneringen en geuren worden verwerkt.

Vanuit deze ontdekking stelden de wetenschappers zich de vraag of cognitieve functies welke typisch geassocieerd zijn met deze hersengebieden – met name angstverwerking en geheugen – ook beïnvloed kunnen worden door de ademhaling.

Dit werd verder onderzocht

Om dit verder te onderzoeken organiseerden de wetenschappers een laboratoriumexperiment. Ze vroegen 60 proefpersonen om snelle beslissingen te nemen over emotionele expressies terwijl de wetenschappers hun ademhaling registreerden. De proefpersonen kregen verschillende foto’s met gezichtsuitdrukkingen van angst of verbazing te zien. Daarop moesten ze, zo snel mogelijk, aangeven welke emotie er getoond werd.

Wanneer de proefpersonen tijdens inademing een gezicht zagen, herkenden ze deze sneller als angstig dan wanneer ze deze beelden zagen tijdens uitademing. Deze hypothese ging niet op voor de verbaasde gezichten. Wanneer de proefpersonen gevraagd werd om door de mond te ademen, nam dit effect af . De versnelde waarneming was dus specifiek zichtbaar bij angstige stimuli tijdens nasale of neusademhaling.

Een gelijkaardig experiment gericht op de relatie tussen ademhaling en de geheugenfunctie

In een experiment gericht op het beoordelen van de geheugenfunctie – gekoppeld aan de hippocampus – werden hetzelfde soort afbeeldingen op een computerscherm getoond. Proefpersonen werd gevraagd om de beelden te onthouden. Later werd hen gevraagd om de beelden terug op te roepen. Onderzoekers ontdekten dat het herinneren beter lukte wanneer de beelden tijdens inademing werden getoond.

Deze bevindingen impliceren dat een snelle ademhaling een voordeel kan opleveren wanneer iemand zich in een gevaarlijke situatie bevindt, stelt Zelano.

Meer weten?

Bekijk hier de video van de Northwestern University.

Wil je graag samen op weg?

Ben je op zoek naar iemand die jou, of je kind, in zijn groeiproces kan ondersteunen? Neem dan eens een kijkje op de website van de praktijk en ontdek wat Yoeka voor jou kan betekenen. Of plan je afspraak voor een gesprek.

Yoeka biedt oplossingsgerichte therapie voor kinderen (vanaf 7 jaar), jongeren en volwassenen bij angst- en stress gerelateerde klachten. En loopbaanbegeleiding met loopbaancheques erkend door VDAB.

Plan een afspraak

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via onderstaand formulier. Of stel ze aan Charlotte de mot onze chatbot.

    wpChatIcon
    error: Content is protected !!