hyperventilatie verklaard en gratis online hyperventilatietest

Hyperventilatie verklaard (2020)

Wat is hyperventilatie?

Bij hyperventilatie, ga je sneller en oppervlakkiger ademen. Hyperventileren kan zomaar uit het niets optreden, na een negatieve ervaring of zelfs tijdens je slaap. Soms zijn de aanvallen heftig, soms hyperventileer je zonder het te weten omdat je ademhaling niet opvallend versneld of dieper is.

Hyperventilatie en de ademhaling

De ademhaling wordt onbewust aangestuurd. Over dit proces hoeven we niet diep na te denken. Via de mond of neus ademen we zuurstof ( O) in en koolzuurgas ( CO2 ) uit. Bij ontspanning of in onze slaap, ademen we meestal rustig vanuit de buik, de zogenaamde buikademhaling. Tijdens inspanning wordt de ademhaling sneller en verhoogd deze. Zo krijgen we meer zuurstof binnen om beter te kunnen presteren. Dit wordt ook wel de borst- of ribademhaling genoemd.

Het lichaam houdt het evenwicht tussen in- en uitademing meestal goed in balans. Hierdoor is de zuurgraad van het bloed steeds optimaal. Wanneer deze balans wordt verstoord, uit zich dit in verscheidene lichamelijke klachten.

Hyperventilatie symptomen

Bij hyperventilatie verloopt de ademhaling versnelt. Hierdoor ga je te veel CO2 uitademen. Waardoor de zuurgraad van het bloed uit evenwicht geraakt.

Door dit onevenwicht wordt het stresszenuwstelsel (sympathisch zenuwstelsel)  geactiveerd wat allerlei symptomen veroorzaakt.

Een aantal kenmerken zijn onder andere: 

  • Gevoel van ademnood
  • Stekende pijn en beklemmend gevoel links op de borstkas
  • Snelle hartslag
  • Duizeligheid
  • Zweten
  • (Gevoel van) flauwvallen
  • Zwakte
  • Beven
  • Tintelingen in het aangezicht, handen en voeten
  • Spierkrampen
  • Concentratieproblemen
  • Gevoelens van angst of paniek
  • Vermoeidheid
  • ….

Hyperventilatie oorzaak

De oorzaak van hyperventilatie kan een verschillende basis hebben. Het kan zijn dat je gaat hyperventileren na een zware inspanning. Als je bvb heel erg snel gelopen hebt, is het mogelijk dat je gaat hyperventileren.

Daarnaast kan het ook een psychologische oorzaak hebben. Hierbij ontstaat er stress door een gebeurtenis van buitenaf waardoor het kan zijn dat je, vanuit een oeroud overlevingsmechanisme, gaat hyperventileren.

de oorzaak van hyperventilatie vicieuze cirkel

Doordat de zuurgraad van het bloed verandert, is het helpend ervoor te zorgen dat je meer CO2 gaat inademen en minder O2 gaat uitademen. Dat is waarom het ademen in een papieren zak zo goed helpt. Ook kan je met je handen een schelp vormen voor de mond en rustig in en uitademen. Zo raakt de balans stilaan weer op orde en stop je met hyperventileren.

Chronische hyperventilatie

Vaak is hyperventilatie chronisch. Dit wil zeggen dat het meerdere keren na elkaar op korte termijn in je leven optreedt. Daarnaast doet het probleem zich reeds geruime tijd voor (bv een jaar). In veel gevallen treedt het hier onbewust op, dus zonder dat je een opvallende versnelde of verdiepte ademhaling opmerkt. We spreken dan van een gespannen ademhaling.

Hoe ontstaat chronische hyperventilatie?

Chronische hyperventilatie ontstaat meestal door een kwetsbaarheid in het zenuwstelsel of in een periode waarin je psychisch kwetsbaar bent. Door het overweldigende en beangstigende karakter van een hyperventilatieaanval, hebben mensen, die deze ervaring hebben meegemaakt, vaak schrik dat deze zich nogmaals herhaalt. Hierdoor wordt de kans op herhaling groter omdat men er te hard op fixeert. Dit wordt ook wel de paradox van de roze olifant op rolschaatsen genoemd. Deze paradox kan ook optreden wanneer je hyperventilatie onder controle tracht te krijgen door middel van ademhalingsoefeningen. Het kan voorkomen dat je hierdoor nog heftiger gaat hyperventileren.

Wat kan je doen wanneer je iemand kent die hyperventileert?

Wanneer iemand in je naaste omgeving hyperventileert, blijf dan zelf vooral rustig. De persoon is er reeds meerdere malen in geslaagd een hyperventilatieaanval te stoppen en kan dit ook deze keer opnieuw. Wanneer je zelf in paniek raakt, is dit niet helpend voor de persoon die de aanval krijgt. Indien je het moeilijk vindt rustig te blijven, spreek dan, op een moment dat je allebei rustig bent, af wat je best doet wanneer de ander een aanval krijgt (bv je verplaatsen naar een andere ruimte).

Wanneer een dokter raadplegen?

Hyperventilatie kan erg beangstigend zijn omdat je het gevoel kunt hebben dat je een hartaanval krijgt. Slechts in een klein aantal gevallen is de oorzaak gelegen bij een long-, hart- of hersenaandoening. Raadpleeg zeker een arts wanneer je:

  • gedurende langere periode een beklemmend gevoel op je borst ervaart.
  • je gedurende langere tijd erg benauwd voelt.
  • zelf het gevoel hebt dat er iets anders aan de hand is.
  • reeds verschillende stappen hebt ondernomen en je het probleem niet opgelost krijgt.

Dit om je ervan te vergewissen dat er geen medische oorzaak ten grondslag ligt aan je probleem. Je arts zal je bevragen en verder onderzoeken om zo eventuele lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Indien nodig zal hij een gepaste behandeling starten.

Hyperventilatie behandeling

Wanneer er geen lichamelijke oorzaak te vinden is, is hyperventileren compleet ongevaarlijk!

De aanvallen die je krijgt, zijn steeds van voorbijgaande aard en brengen geen schade toe aan het lichaam.

Hierdoor is het dus onnodig en niet zinvol om medicijnen te nemen om het te genezen.

Toch blijft hyperventileren een overweldigende en beangstigende ervaring en is het interessant het zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Zoals hierboven reeds aangehaald zijn er verschillende manieren om met hyperventilatie om te gaan. Omdat iedere persoon anders is, kan het zijn dat een bepaalde oefening (bv ademhalingsoefeningen, mindfulness, …) voor jou niet werkt. Ga dan op zoek naar een behandeling die bij jou past en krijg zo stap voor stap hyperventilatie weer onder controle.

Wil je graag samen op weg?

Ben je op zoek naar iemand die jou, of je kind, in zijn groeiproces kan ondersteunen? Neem dan eens een kijkje op de website van de praktijk en ontdek wat Yoeka voor jou kan betekenen. Of plan je afspraak voor een gesprek.

Yoeka biedt oplossingsgerichte therapie voor kinderen (vanaf 7 jaar), jongeren en volwassenen bij angst- en stress gerelateerde klachten. En loopbaanbegeleiding met loopbaancheques erkend door VDAB.

Plan een afspraak

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via onderstaand formulier. Of stel ze aan Charlotte de mot onze chatbot.

      wpChatIcon
      error: Content is protected !!