Wanneer je last hebt van angst of stress, denk je vaak dat medicijnen een goede oplossing zijn. Ze worden ook nog vaak door de huisarts voorgeschreven bij behandeling.
Toch helpt medicatie niet om angst of stress op te lossen. Het kan wel helpen met bv inslapen of doorslapen, het afvlakken van lichamelijke symptomen of de grote emotionele pieken of dalen af te vlakken.
Kortom de gevolgen van angst of stress aan te pakken. Medicijnen kunnen daardoor een goede tijdelijke oplossing zijn wanneer je bv. plots wordt overspoeld door grote hoeveelheden emotionele lading welke je zelf op dat ogenblik niet kunt controleren bv na verlies van een dierbare.
Heeft iedereen baat bij het nemen van medicatie?
Slechts een op drie mensen vindt verlichting van symptomen bij het nemen van medicatie. Velen ondervinden onaangename bijwerkingen. Zoals bv gewichtstoename, maagklachten, verstoorde slaap, angstsymptomen, seksuele problemen, vermoeidheid, geheugenproblemen, droge mond, wazig zicht…. Deze bijwerkingen treden vooral op als je voor het eerst dergelijke medicijnen gebruikt.
Op lange termijn treedt gewenning en afhankelijkheid op. Hierdoor zullen klachten vaak sterker terugkomen na stopzetting van medicatie. Dit noemen we het zogenaamde rebound effect.
Welke medicijnen worden zoal voorgeschreven?
De meest voorgeschreven medicijnen bij behandeling van angst of stressklachten zijn:
- Benzodiazepines zoals bv valium of temesta: Deze medicijnen dienen ervoor om op korte tijd angstgevoelens te verlichten. Omdat ze verslavend werken en vele bijwerkingen hebben, mag je ze slechts gedurende een beperkte tijd innemen. Alle benzodiazepinen verlichten angstgevoelens daarnaast werken ze ook als slaapmiddel.
- Antidepressiva: Je zult misschien verbaast zijn dat antidepressiva worden voorgeschreven voor het minderen van angstklachten. Nu is het zo dat de neurotransmitters, welke verantwoordelijk zijn voor het beïnvloeden van depressie, ook verantwoordelijk zijn voor het opwekken van angst. Van daaruit is het logisch dat ze voor de behandeling van beide kunnen gebruikt worden.
- Bètablokkers: Deze worden algemeen gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk en verhoogde hartslag. Daarnaast kunnen ze zeer effectief zijn bij angst voor een specifieke situatie bv het geven van een presentatie of afleggen van een examen.
Het lange termijn effect van medicatie
Deze medicijnen werden veelal ontwikkeld in de jaren 1950 en werken allen op een verschillende manier om de hoeveelheid neurotransmitter, serotonine, beschikbaar tussen de synaptische zenuwen in de hersenen, te beïnvloeden. Allen hebben ze echter hetzelfde doel namelijk: het afvlakken van emoties, zodat je rustiger op angstsituaties kunt reageren.
Van daaruit heeft medicatie vaak een negatief effect bij het oplossen van angst of stressklachten, dit omdat er in oorsprong niets verandert. Medicijnen doen enkel aan symptoombestrijding, je leert niet luisteren naar je lichaam en met angst of stress om te gaan.
Behandeling van angst of stress via therapie
Psychotherapie kan hierbij een ondersteuning zijn. Doordat je leert luisteren naar je lichaam en gepaste handvatten ontdekt om hier mee om te gaan, zullen klachten verminderen en vermindert de kans op terugval.
Momenteel wordt vanuit meerdere hoeken gesteld dat medicatie niet langer de eerste optie van behandeling moet zijn bij symptomen van angst of stress. Therapie, counseling of coaching kunnen volwaardige alternatieven bieden binnen een behandeling in plaats van medicijnen.
Effectieve therapie welke iemand in staat stelt zich meer optimistisch en kalm te voelen, zal de chemie van de hersenen net zo goed veranderen als elke behandeling met medicijnen. Medicatie is dus niet essentieel bij de behandeling van angst of stressklachten, het kan je bij aanvang wel helpen om de grote lading van deze emoties weg te nemen.
Waar dien je op te letten bij het kiezen van een therapeut?
Er zijn verschillende soorten therapie welke allemaal werken vanuit een verschillende invalshoek. Let bij het kiezen van een therapeut op de visie of werkwijze welke deze hanteert vooraleer je een afspraak maakt.
Zie er op toe dat er toekomstgericht gewerkt wordt. Hier wil je namelijk de rest van je leven doorbrengen. Daarnaast kunnen therapieën die zich concentreren op het reflecteren op het verleden schadelijk zijn voor iemand die last heeft van angstige gevoelens. Het voortdurend herkauwen van gebeurtenissen en negatieve percepties kunnen ongemakkelijke gevoelens verergeren en de emotionele patronen die angst veroorzaken vergroten. Daarnaast is het belangrijk dat jij je goed voelt bij een therapeut en voldoende vertrouwen hebt dat jullie er samen uit zullen raken.
Wat is een goede therapievorm bij het behandelen van angst of stress?
Therapieën die werken aan specifieke doelen zijn erg helpend. Typische doelen kunnen zijn dat jij je weer ontspannen wilt voelen wanneer je praat met mensen, of rustig wilt blijven wanneer je reist met het openbaar vervoer…
Er zijn veel verschillende soorten therapie . Een therapeut die gespecialiseerd is in korte termijn oplossingen zoals een oplossingsgericht therapeut is erg effectief in het helpen verminderen van angstklachten.
Korte therapie of oplossingsgerichte therapie
Oplossingsgerichte therapie vindt meer en meer zijn opmars. Het helpt mensen veranderen door oplossingen voor een probleem te formuleren in plaats van bij het probleem te blijven rusten. Cliënten worden geholpen zich te concentreren op wat ze willen bereiken. Het concentreren op een probleem, maakt dat iemand zich slecht voelt. Kijken naar wat wel werkt, kan rigide denkstijlen afsnijden die angst op zijn plaats houden. Binnen deze therapievorm wordt gebruik gemaakt van inzichten uit de cognitieve gedragstherapie, de positieve psychologie, de systemische psychologie en methodieken vanuit het oplossingsgericht werken zelf.
Milton Erickson was de grondlegger van de oplossingsgerichte therapie. Zijn werk werd verder gezet door onder andere Steve de Shazer en Insoo Kim Berg in Amerika. En in België door het Korzybski instituut te Brugge.
Conclusie
Het aanpakken van angst of stressklachten via therapie of coaching vraagt veel moed en doorzettingsvermogen. Tezelfdertijd is het op lange termijn een meer effectieve methode voor het overwinnen van de klachten dan medicatie.
Samenvattend kan ik dus stellen dat medicijnen weinig zin hebben bij de aanpak van angst of stressklachten op lange termijn. Ze kunnen je wel helpen om je op korte termijn beter te voelen waardoor er meer ruimte vrij komt om met een traject aan de slag te gaan.
Wil je graag samen op weg?
Ben je op zoek naar iemand die jou in je groeiproces kan ondersteunen? Neem dan eens een kijkje op de website van de praktijk en ontdek wat Yoeka voor jou kan betekenen. Of plan je afspraak voor een gesprek.
Yoeka biedt oplossingsgerichte therapie voor volwassenen bij angst- en stress gerelateerde klachten. En loopbaanbegeleiding met loopbaancheques erkend door VDAB.
Plan een afspraak
Vragen?
Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via onderstaand formulier. Of stel ze aan Charlotte de mot onze chatbot.