gedragsverandering bij kinderen, kids skills, oplossingsgerichte kindercoaching

Kids skills: 15 krachtige stappen voor gedragsverandering bij kinderen (2020)

Kids Skills is een praktische, speelse benadering welke ontwikkeld werd door de Finse psychiater Ben Furman

In 15 stappen worden kinderen geholpen om emotionele en gedragsproblemen te overwinnen met steun van anderen. Deze methode is vooral geschikt voor kinderen uit de lagere school. Voor jongeren en adolescenten werd de Mission Possible methode ontwikkeld die meer aangepast is op hun ontwikkelingsleeftijd en interesses. 

Kinderen en problemen

Hoewel kinderen best hinder kunnen ondervinden van bepaalde zaken, praten ze niet graag over problemen. 

Door hun ontwikkelingsleeftijd zijn ze eerder geïnteresseerd in het zoeken naar oplossingen en het leren van nieuwe dingen. Hier sluit de Kids Skills methode sterk op aan. Bij Kids Skills worden problemen aanzien als zaken welke een kind nog dient te leren. Problemen waar kinderen tegen aanlopen worden dus aanzien als vaardigheden die nog onvoldoende ontwikkeld zijn.

Binnen deze methodiek worden problemen omgebuigd naar gewenst gedrag. Zo wordt:

  • ‘niet vervelend doen’ bv leren onderhandelen
  • ‘stoppen met roepen’ bv leren zachtjes te praten als men iets wilt vragen…
  • ‘niet rennen in de gang’ bv rustig wandelen wanneer men door de gangen gaat

Het kind staat centraal

Binnen deze methode staat het kind in het middelpunt en wordt gekeken wat het nodig heeft om met zijn probleem om te gaan.

Vervolgens gaat men op zoek naar welke vaardigheid het kind dient te leren en hoe het dit kan doen.

Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan motivatie en oefening.

Belangrijk om de methodiek te gebruiken is het eigen maken van een nieuwe manier van kijken en denken. Er wordt niet veel aandacht besteed aan het zoeken naar een mogelijke oorzaak van een probleem, de methode concentreert zich vooral op wat het kind nog moet leren om met zijn struikelblokken om te gaan.

Tijdens een leerproces wordt de focus gelegd op kleine successen en wat reeds lukt binnen een leerproces. Hierdoor vergroot het vertrouwen en enthousiasme van de kinderen waardoor de kans op herhaling van het gewenste gedrag groter wordt. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect waarbij het kind op een aangename manier leert omgaan met onaangename situaties.

De 15 stappen van Kids Skills op een rijtje gezet

In grote lijnen doorloopt een Kids Skills traject 15 stappen waar er aandacht wordt besteed aan verschillende fases van het groeiproces.

  1. Vertaal het probleem in een vaardigheid welke het kind gaat leren.
  2. Kom samen met het kind overeen welke vaardigheid het dient te leren
  3. Wat maakt dat het goed is dat het kind deze vaardigheid gaat leren? Wat zijn de voordelen: voor het kind zelf, voor de omgeving. Laat het kind hier ook zelf over nadenken.
  4. Laat het kind een coole naam verzinnen voor deze vaardigheid. 
  5. Laat het kind een totemfiguur kiezen welke kan helpen bij het leren van de vaardigheid. Dit kan een superheld of idool zijn. Het kind kan hiervan een collage of tekening maken of een knuffel of ander symbool op een bepaalde plaats zetten. 
  6. Ga op zoek naar supporters die het kind kunnen steunen en aanmoedigen binnen zijn leerproces.
  7. Laat de supporters vertrouwen uitspreken dat ze geloven dat het kind deze vaardigheid kan leren. Dit kan via een brief of op een andere manier 
  8. Hoe gaan jullie het vieren dat het kind deze vaardigheid geleerd heeft? Maak hiervoor duidelijke afspraken met het kind: wat moet er lukken en hoe vaak voordat jullie het gaan vieren. Spreek een realistische einddatum af zodat de leerperiode duidelijk afgelijnd is en het kind iets heeft om naartoe te werken.
  9. Een nieuwe vaardigheid is misschien nog wat onbekend. Hoe ziet dat nieuwe gedrag er uit? Laat het kind vertellen en voordoen hoe het zich zal gedragen wanneer het de nieuwe vaardigheid beheerst. 
  10. Laat het kind tegen anderen vertellen dat het bezig is met het leren van iets nieuw. Bedenk samen tegen wie je dit wil vertellen niet iedereen hoeft dit te weten.
  11. Om iets nieuw te leren, dienen we voldoende te oefenen. Bepaal dus samen waar, wanneer en hoe vaak het kind gaat oefenen met zijn nieuwe vaardigheid. Wees daarbij realistisch en verwacht niet dat het meteen overal en altijd gaat lukken. Denk eraan dat leren gaat met vallen en opstaan
  12. Hoe kunnen de supporters het kind helpen herinneren als het een keer vergeet zijn nieuwe vaardigheid toe te passen? Op welke manieren kunnen zij het kind nog helpen?
  13. Als het kind de vaardigheid voldoende goed onder de knie heeft, is het tijd om dit succes te vieren en de supporters te bedanken.
  14. Nu het kind zijn nieuw vaardigheid onder de knie heeft, kan het deze misschien aan iemand anders leren. Van elkaar leren biedt immers een grote kans op slagen en behoudt van gewenst gedrag. 
  15. Op naar de volgende vaardigheid 

In onderstaande video legt Ben Furman de Kids Skills stappen nog eens één voor één uit

Wil je graag samen op weg?

Ben je op zoek naar iemand die jou, of je kind, in zijn groeiproces kan ondersteunen? Neem dan eens een kijkje op de website van de praktijk en ontdek wat Yoeka voor jou kan betekenen. Of plan je afspraak voor een gesprek.

Yoeka biedt oplossingsgerichte coaching voor kinderen (vanaf 7 jaar), jongeren en volwassenen bij angst- en stress gerelateerde klachten. En loopbaanbegeleiding met loopbaancheques erkend door VDAB.

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via onderstaand formulier. Of stel ze aan Charlotte de mot onze chatbot.

    wpChatIcon
    error: Content is protected !!