evaluatiegesprek loopbaanbegeleiding

Hoe overleef je een evaluatiegesprek?(2020)

Evaluatiegesprekken zijn best spannend. Je wordt verwacht bij je werkgever op kantoor. Meestal zit deze niet alleen. Hij of zij wordt vaak geruggensteund door één of twee andere medewerkers.

En daar zit jij dan – alleen ….

Wat is een evaluatiegesprek?

Het doel van een evaluatiegesprek is het beoordelen van je functioneren. In dit gesprek zal de werkgever jouw functioneren onder de loep nemen en hier hangt vaak een beoordeling aan vast. Ook worden hier vaak zaken zoals een mogelijke salarisverhoging besproken.

Daarnaast wordt in een evaluatiegesprek meestal verder gegaan op zaken die aan bod zijn gekomen tijdens een functioneringsgesprek. In dit gesprek wordt stil gestaan bij je functioneren zonder dat er een beoordeling aan vast hangt. Er worden een aantal actiepunten afgesproken en binnen het evaluatiegesprek wordt dan verder je groei binnen deze actiepunten besproken.

Deze gesprekken kunnen soms intimiderend over komen, zeker als je onzeker bent over jezelf of je prestaties. Om het gesprek aangenamer te laten verlopen, kan je een aantal voorbereidingen treffen.

Hoe overleef je een evaluatiegesprek?

Indien mogelijk, bereid dan het gesprek inhoudelijk goed voor. Op sommige werkplaatsen krijg je vooraf een vragenlijst waar tijdens het gesprek bij wordt stil gestaan. Vul de vragenlijst eerlijk in. Als er dingen zijn waar je nog minder goed in bent is dit oké, haal ze aan als je komende leerpunten. Benoem ze als punten waar je mee aan de slag wilt, waar je je verder in wilt ontwikkelen.

Om jezelf meer vertrouwen te geven tijdens het gesprek, ga op een rustige plaats even in gedachten na op welk moment je erg succesvol was. Wanneer had je een super goed gesprek? Op welk moment lukte je iets heel erg goed? Dit hoeft niet meteen betrekking te hebben op je werk. Laad jezelf op met dit succesgevoel. Het gevoel van vertrouwen dat je toen had. Probeer dit gevoel op te roepen en vast te houden tijdens het gesprek. Jezelf oefenen in zelfhypnose kan hierbij een hulpmiddel zijn. 

Ga tijdens het gesprek nooit frontaal tegenover je gesprekspartner zitten. Schuif je stoel een beetje opzij zodat je er ietwat schuin tegenover zit. Deze positie zorgt ervoor dat het contact minder bedreigend of confronterend overkomt, waardoor jij je sneller op je gemak kunt voelen. 

Wanneer je last hebt van stress, vraag dan altijd of je een glaasje water krijgt, ook al heb je geen dorst. Af en toe een slokje drinken, kan ervoor zorgen dat je rustiger wordt.

Wees eerlijk over jezelf en sta open voor feedback ook al ben je er niet mee akkoord. Een blik of mening van anderen kan je toch niet veranderen. Het enige dat je onder controle hebt is hoe jij op een situatie besluit te reageren. Wanneer je niet akkoord bent met de feedback van je werkgever, reageer dan op een rustige en respectvolle manier. Of stel vragen om meer verduidelijking te krijgen. Indien dit te moeilijk is tijdens het gesprek zelf, zeg dan dat je dit alles even moet laten bezinken en er later graag op terugkomt. Zo voorkom je dat je dingen gaat zeggen waar je later misschien spijt van krijgt.

Is er een verschil tussen een evaluatiegesprek en een functioneringsgesprek?

Er is wel degelijk een verschil tussen een evaluatiegesprek of een functioneringsgesprek.

Bij een evaluatie hangt er meestal iets aan vast. Dit kan een loonsverhoging, bonus of andere zijn. Of het kan minder goed nieuws zijn, namelijk dat je werkgever meer inzet van je verwacht als jij je job wilt behouden. 

In een functioneringsgesprek staat jouw functioneren centraal. Dus hoe jij je verhoudt ten opzichte van je werk en het bedrijf waarin je tewerkgesteld bent. Aan dit gesprek hangt niets vast. Het brengt in kaart waar je nu staat in jouw job. Vaak wordt hier wel een actieplan of actiepunten opgesteld waarin jij nog verder kan groeien. Dit actieplan wordt in een evaluatiegesprek geëvalueerd om te zien in welke mate jij gegroeid bent.

Vind je het moeilijk om met evaluatiegesprekken om te gaan, of ben je minder bewust van je eigen kwaliteiten? Loopbaanbegeleiding kan een hulpmiddel zijn om hier meer zicht op te krijgen en jezelf te oefenen om hier beter mee te leren omgaan. 

Wil je graag samen op weg?

Ben je op zoek naar iemand die jou, of je kind, in zijn groeiproces kan ondersteunen? Neem dan eens een kijkje op de website van de praktijk en ontdek wat Yoeka voor jou kan betekenen. Of plan je afspraak voor een gesprek.

Yoeka biedt oplossingsgerichte therapie voor kinderen (vanaf 7 jaar), jongeren en volwassenen bij angst- en stress gerelateerde klachten. En loopbaanbegeleiding met loopbaancheques erkend door VDAB.

Plan een afspraak

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via onderstaand formulier. Of stel ze aan Charlotte de mot onze chatbot.

    wpChatIcon
    error: Content is protected !!