zelfvertrouwen kind

Beperkt zelfvertrouwen bij kinderen vergroten (2020)

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is de mogelijkheid zichzelf te kunnen waarderen, respecteren en op een positieve manier naar zichzelf te kunnen kijken. Om ons goed te voelen is zelfvertrouwen iets wat we allemaal nodig hebben.

Het kan gebeuren dat we door omstandigheden twijfelen aan onszelf en zo ons zelfbeeld of zelfvertrouwen negatief beïnvloedt wordt.

Hoe zelfvertrouwen opbouwen?

Het opbouwen van zelfvertrouwen start reeds vanaf de geboorte. We bevestigen onze baby wanneer het lacht, spelen er mee en dagen het uit om nieuwe dingen te proberen. 

Op een gegeven ogenblik is het kind klaar om te beginnen kruipen en staan we als ouders supporterend aan de zijlijn. Vervolgens gaat het kind op weg richting zijn eerste stapjes. Het kind wordt aangemoedigd om vol te houden en wanneer het eens op zijn poep valt schenken we hier weinig aandacht aan. 

We richten vooral onze blik op wanneer het wel lukt om stapjes te zetten. En dan zijn we erg enthousiast, delen het moment met anderen en leggen het vaak vast op film. Hierdoor bouwt het kind vertrouwen op om verder te oefenen. En uiteindelijk is het vertrokken en loopt het heel de kamer rond. 

Als kind zullen we nooit twijfelen of het mogelijk is om ooit te leren stappen. Er zijn genoeg voorbeelden rondom van mensen die het ook doen en de trotse ouders en supporters langs de zijlijn zorgen ervoor dat een kind doorzet en uiteindelijk zijn doel bereikt. 

Tijdens zijn verdere ontwikkeling doet het kind verschillende leerervaringen op. Door het oefenen met verschillende vaardigheden leert het kind vertrouwen op te bouwen.

In dit leerproces is het krijgen van complimenten een belangrijk onderdeel. Hierdoor leert het kind trots zijn op zichzelf en blijft het gemotiveerd om dingen te proberen en te ondernemen. 

Wanneer het kind als het ware dient bijgestuurd te worden in zijn gedrag, kan je dit op verschillende manieren doen. Een fijne methode om mee aan de slag te gaan is Kids Skills ontwikkeld door de Finse psychiater Ben Furman

Richt je feedback steeds op het gedrag van het kind of op een proces en niet op het kind zelf. Onderstaande video is een mooi voorbeeld hoe deze manier van feedback geven een kind verder kan uitdagen zodat het kan groeien naar nog meer zelfvertrouwen.

Wat doet zelfvertrouwen met een kind?

Wanneer een kind voldoende zelfvertrouwen heeft, durft het leerprocessen en uitdagingen aan te gaan. Het geeft zichzelf ruimte om te groeien en geeft niet zo snel op bij tegenslag. Net zoals wanneer het leert stappen, zet het nu door met vallen en opstaan. 

Deze vaardigheid is belangrijk om later beter met tegenslagen te kunnen omgaan en om zichzelf verder op een positieve manier te kunnen ontwikkelen.

Zelfvertrouwen is iets anders dan arrogantie. Bij arrogantie voelt men zich beter dan anderen en zal men vaak neerbuigende feedback gebruiken om anderen naar beneden te halen. Arrogantie vertrekt dus eerder vanuit angst en weinig zelfvertrouwen omdat men het gevoel heeft zelf tekort te schieten. Hierdoor tracht men zichzelf naar boven te halen door anderen naar beneden te zetten. 

Wanneer men handelt vanuit zelfvertrouwen vertrekt men vanuit gelijkwaardigheid. Men zal anderen eerder steunen in zijn groeiproces omdat men deze niet als bedreiging ziet voor zijn eigenwaarde. Hier handelt men dus vanuit liefde in plaats vanuit angst. 

Is zelfvertrouwen erfelijk?

Neen, zelfvertrouwen is niet erfelijk en bijgevolg dus geen aangeboren factor. Over de werking van de genen en DNA bestaan heel wat onduidelijkheden en onwaarheden. Toch ga je merken dat het hebben van veel of juist weinig zelfvertrouwen bij kinderen vaak relateert aan de mate van zelfvertrouwen van de ouders.

Dit komt omdat een kind (zeker in de eerste levensjaren) heel veel leert van het gedrag van anderen. Wanneer het minder aanmoediging krijgt of twijfel voelt of ziet dat zijn ouders minder vertrouwen hebben zichzelf of andere, kan dit invloed hebben op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van een kind. Van hieruit is de houding van de ouders ten opzichte van het kind een factor die meebepalend is of het kind veel of juist weinig vertrouwen opbouwt. 

Alle vingers in de richting van jou als ouder wijzen is natuurlijk te kort door de bocht. Opvoeden gebeurt immers ook buiten de gezinsbubbel. Het onderwijs speelt hierbij een zeer belangrijke factor. En in dit systeem schuilt jammer genoeg een grote valkuil voor het ontwikkelen van faalangst of verminderd zelfvertrouwen. 

Waar we in de vroege kindertijd vooral aandacht besteden aan wat wel lukt en dit aanmoedigen, verandert dit vanaf de schooltijd naar aandacht voor wat niet lukt, de foutjes die men maakt. Er worden reeds vroeg bepaalde eisen gesteld aan kinderen in wat ze wel of niet dienen te kunnen op een bepaalde leeftijd. Kinderen worden geobserveerd en er wordt meegedeeld waar ze nog in dienen te groeien. 

In de lagere school komt er een puntensysteem waar de aandacht opnieuw ligt op de fouten die men gemaakt heeft in plaats van op het proces en wat het kind reeds goed gedaan heeft. Dit alles kan het ontwikkelen van een positieve groeimindset in de weg staan. Doordat de aandacht meer naar presteren verschuift in plaats van groeien en leren. 

Daarnaast is er nog de invloed van grootouders, andere familieleden, de sport- of hobbyclub en de rol van de maatschappij in het algemeen. 

Hoe kan je het zelfvertrouwen van je kind vergroten?

Het opbouwen van vertrouwen in jezelf is een proces waarbij veel factoren een rol spelen. Als ouder is het belangrijk om je aandacht te blijven richten op het proces in plaats van de prestatie. Net als het kind zijn eerste stapjes zet, is het nuttig te blijven zien naar wat wel lukt en dit aan te moedigen.

Oprechte nieuwsgierigheid en enthousiasme in het leerproces van het kind is hierbij zeker nodig.

Wanneer je er alleen niet uitgeraakt, kan het nuttig zijn je te laten ondersteunen door een professional. Deze kan samen met het kind en jou, als ouder, op zoek gaan naar handvatten en oplossingen om met een vraag om te gaan. 

Wil je graag samen op weg?

Ben je op zoek naar iemand die jou, of je kind, in zijn groeiproces kan ondersteunen? Neem dan eens een kijkje op de website van de praktijk en ontdek wat Yoeka voor jou kan betekenen. Of plan je afspraak voor een gesprek.

Yoeka biedt oplossingsgerichte therapie voor kinderen (vanaf 7 jaar), jongeren en volwassenen bij angst- en stress gerelateerde klachten. En loopbaanbegeleiding met loopbaancheques erkend door VDAB.

Plan een afspraak

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via onderstaand formulier. Of stel ze aan Charlotte de mot onze chatbot.

      wpChatIcon
      error: Content is protected !!