Uitdagingen: een volgende stap naar groei

uitdaging een stap naar groei

In mei legt elke vogel een ei.
Wie kent dit spreekwoord niet? 

Mei – een volgende stap naar groei, een uitdaging voor een nieuw begin.

Ondertussen hebben we de paasdagen achter ons en brengt de lente meer kleur in het landschap. Dit alles maakt weer wat vuur in ons wakker. De lente daagt ons uit om nieuwe dingen te ondernemen.

Afgelopen week stond ik ook voor een aantal nieuwe uitdagingen. Zo volgde ik dinsdag een opleiding in Gentbrugge. Allemaal nieuwe mensen om te ontmoeten en een onbekende plaats om met de trein te verkennen. Vrijdag vierde ik met meer dan 100 collega’s de eerste Solution Focused World Day in Gent. Gelukkig was ik wel al vaak naar Gent gespoord, wat me die dag te wachten stond wist ik niet en verder wist ik ook niet wie ik ging ontmoeten.

Uitdaging naar verandering

Op zich allemaal fijne zaken om te ondernemen. En toch … elke keer de dag voordien voelde ik weerstand. Weerstand voor het nieuwe, voor de verandering, voor het onbekende. Er ontstonden twijfels, onzekerheden – zal ik de weg wel vinden, wie ga ik ontmoeten, wat staat me te wachten, stel dat het niet leuk is, wat als ik een aansluiting mis, wat als ik verloren loop, wat als ik het niet kan…

Vanuit deze twijfels werd ik plots erg creatief in het verzinnen van excuses: ik kan me ook ziek melden – buikgriep is een goeie of ik heb de trein gemist en hierdoor is het niet meer de moeite om te komen, vertraging met de trein is ook best realistisch, mijn moeder is gevallen – kan misschien ook nog werken, of de kat is overleden -hmm die is wat moeilijker, …

Doorzetten met een nieuwe stap

Na enige discussie met mijn gedachten en er creatieve positieve gedachten tegenover te zetten, heb ik telkens de moed gevonden om toch door te zetten. En hier ben ik erg blij om. Ik heb nieuwe dingen geleerd, leuke en inspirerende mensen ontmoet, erg fijne momenten beleefd, nog eens kunnen filmen (een oude hobby van mij), cadeautjes gekregen, …. Allerlei dingen waar ik erg dankbaar voor ben en de interne dialoog meer dan waard was.

Misschien herken jij het ook wel dat je excuses verzint als je voor iets nieuw en onbekend staat. Deze stappen zijn altijd spannend en het is des mensen dat we ons dan allerlei excuses gaan aanpraten om de stap toch maar niet te zetten.

There is freedom waiting for you on the breezes of the sky and you ask yourself:
What if I fall?
Oh, but my darling what if you fly?”

Excuse board

Plaats volgende keer al je excuses eens op een excuse board en bekijk welke ervan realistisch zijn en het werkelijk waard zijn om je te weerhouden van die nieuwe ervaring of die volgende stap. Zet op een ander blad naast al je excuses een heleboel positieve zaken om jezelf te overtuigen waarom je de stap wél gaat zetten.

Gooi je excuse board weg en voilà daar heb je een fantastisch positief plan op weg naar een volgende nieuwe ervaring !

Ah ja – dit werkt ook bij kinderen. Je zal er van versteld staan hoe creatief zij zijn bij het verzinnen van positieve excuses.