Over show hypnose en trance

hypnose zelfhypnose trance

Toen mijn grootnonkel jong was – dat moet (als ik me niet vergis) ergens tussen de jaren 1955 en 1965 geweest zijn – trad hij samen met een ander familielid op als fakir. In hun shows spuwden ze vuur, lagen ze op spijkerbedden, sprongen ze in stukgeslagen glazen flessen enz. Eén onderdeel van hun optreden bestond uit hypnose. Hierbij brachten ze iemand uit het publiek in trance en boden ze bv een glaasje citroensap aan welke de persoon in kwestie smakelijk naar binnen speelde. Hilariteit alom!

Ik was ongeveer een jaar of 6 toen hij kwam te overlijden, daarmee heb ik mijn grootnonkel nooit echt gekend. Misschien een gek woord ‘grootnonkel’ want hij was eerder klein van gestalte, ik ken alleen geen beter of juist woord voor de man van de zus van mijn grootmoeder. Laat ik hem daarom verder maar grootnonkel noemen, dat klinkt goed.

Show hypnose

Je hebt op TV of live waarschijnlijk zelf ooit ook al wel eens zo’n hypnose spektakel gezien of ik vermoed toch al minstens eens een keer van gehoord. In de jaren negentig was Rasti Rostelli een heel bekende naam. En momenteel is hij blijkbaar weer op tournee om zoveel mogelijk mensen van zijn hypnosekunsten te laten genieten.

Dingen doen die je nadien niet meer weet, verlies van controle en niet meer in staat zijn om gewoon te communiceren zijn vaak zaken die gerelateerd worden aan het hypnosefenomeen.

Onlangs heb ik mijn opleiding in de Ericksoniaanse hypnose afgerond, it runs in the family zal ik maar zeggen. Al valt er natuurlijk nog veel te verdiepen, in de opleiding heb ik een stevige basis gelegd waarmee ik via hypnose mensen kan bijstaan in hun groeiproces. Als hypnotherapeut ben ik echter niet erg blij met het beeld dat mensen hebben bij het woord hypnose. Therapeutische hypnose staat immers mijlenver af van de showhypnose waar mensen als Rostelli mee naar buiten komen. In een therapeutische sessie wordt er altijd rond een doel gewerkt en dient de hypnose ergens toe. We werken bv aan meer kracht, meer zelfvertrouwen, meer energie, pijnvermindering, keuzes maken, angsten … Hierbij gaan we door gesprek rechtstreeks contact maken met je onbewuste hersenen om verandering teweeg te brengen.

Trust your unconscious; it knows more than you do.

Milton Erickson

In trance

Soms is het ook fijn om in trance te gaan en je te laten onderdompelen in een beleving. Ook dan kan je echter nog altijd praten en reageren op wat ik vraag of vertel. Hierdoor denk je misschien dat je niet echt onder hypnose bent, wel ben je in dieper contact met jezelf dan je op dat ogenblik zelf denkt.

Naast het feit dat je misschien enigszins teleurgesteld gaat denken ‘Was dit het nu, ben ik nu echt onder hypnose geweest? Deed ik het wel goed?’ geeft het ook wat geruststelling wanneer mensen weten dat ze volledig in eigen controle blijven, nog gewoon kunnen praten, hun ogen open mogen houden indien ze dit meer comfortabel vinden enz. en dit alles terwijl ze in trance zijn.

Zelfhypnose

Wist je trouwens dat mensen van nature een kei zijn in zelfhypnose? Voortdurend zijn we in gesprek met onszelf. Vanuit onze overlevingsstrategie betreft dit vaak negatieve zelfspraak zoals bv ik ben hier niet goed genoeg in, ik kan niets, zie mij hier nu staan, … Op deze manier programmeren we onze hersenen in een negatieve mindset.

Via hypnose kunnen we dit ombuigen. Daarnaast ken je vast ook wel het gevoel dat je op weg bent naar ergens en je plots op je bestemming staat zonder dat je bewust bent van de weg die je hebt afgelegd. Bekend gevoel? Proficiat! op dat ogenblik heb jij jezelf helemaal in trance gebracht en ben je even weg van het hier en nu. Of het een positieve of negatieve trance was, is helemaal afhankelijk van de woorden die je op dat ogenblik tegen jezelf verteld. Best dus dat we leren een beetje liever voor onszelf te worden als we dan toch spontaan een keer in trance gaan.