doelen stellen voornemens licht

Doelen stellen voor het nieuwe jaar (2020)

Winter.
Oud jaar.
Nieuw jaar.
 
Tijd om stil te staan bij wat geweest is en wat nog komen moet. Waar de natuur staat te trappelen om opnieuw te ontwaken bij het opkomen van het toenemende licht, is het nieuwe jaar voor ons mensen vaak het moment om doelen te stellen.

Hoe komt het toch dat we net in deze periode ons energiek en krachtig voelen om (nieuwe) doelen te stellen?

6 januari - eerbetoon aan de zon

Het feit dat we aan het begin van een nieuw jaar doelen voor onszelf willen stellen komt naar mijn gevoel voort vanuit een eeuwenoude traditie en verbondenheid met de natuur. 

De elf dagen rond Kerstmis is het moment van zonsopgang nagenoeg elke dag hetzelfde. Vanaf 6 januari begint het licht stilaan terug te keren. Dan komt de zon één minuut vroeger op dan de vorige dagen. En zo elke dag een beetje vroeger en vroeger tot de dagen weer gezellig lang, warm en licht zijn. 

Onze voorouders hielden op 6 januari als eerbetoon aan de zon de adem in: klokken werden stilgezet, koffiemolentjes mochten niet draaien en aan het spinnenwiel werd niet gesponnen. Op deze dag trokken ze met draaiende sterren zingend langs de huizen om te zeggen dat de zon haar nieuwe cyclus weer begonnen was. Er kon weer gezaaid en geoogst worden, de nieuwe levenscyclus ging van start.

Wij kennen 6 januari vooral als de dag van de Driekoningen. Deze koningen worden ook wel eens gezien als lichtdragers. Ze volgden een ster en kwamen aan bij het nieuwe licht.

Vanuit dit alles wordt de mens misschien wel geroepen om ook zijn innerlijk licht op dit ogenblik de wereld in te dragen. Waar met Kerst het licht van brandende kaarsen overal om ons heen gloeiden, nemen we nu het licht mee naar binnen als doel voor het komende jaar.

Goede voornemens door doelen te stellen

Ik lees her en der wel eens dat je niet beter wordt van het maken van goede voornemens. Persoonlijk vind ik het altijd een goed plan om voor jezelf doelen te stellen in het leven. 

De enige voorwaarde die voor mij geldt is dat je ze positief stelt. Dus niet ‘ik ga dit jaar stoppen met roken’. Dat is iets wat inderdaad vaak slecht werkt. 

Zorg ervoor dat je bij het maken van je doelen formuleert wat je wel gaat doen. Wat ga je wél doen in de plaats van roken? Maak het doel klein en een beetje uitdagend en je bent al een heel eind op weg naar plezier en groei voor de komende periode.

Deel het geluk

Daarnaast dienen we te onthouden dat de Driekoningen ook geschenken bij zich hadden. Waardevolle geschenken die ze weg gaven uit dankbaarheid en om het nieuwe licht te vieren. 

Delen en dankbaar zijn, het klinkt misschien cliché. Toch zijn het, ondertussen wetenschappelijk bewezen, factoren die bijdragen aan je persoonlijk geluk.

Want:

“Geluk kan je enkel vermenigvuldigen door het te delen.”

Vier het geluk

Naast delen en dankbaar zijn, is vieren ook een aspect dat kan bijdragen aan ons geluksgevoel.

Hoe ga jij het vieren wanneer jij je doel bereikt hebt? 

Stel eventueel kleine tussendoelen met kleine beloningen voor jezelf waarbij je stap voor stap werkt naar je einddoel met misschien een grotere beloning of het genot dat het gelukt is jouw doel te verwezenlijken.

Wil je graag samen op weg?

Ben je op zoek naar iemand die jou, of je kind, in zijn groeiproces kan ondersteunen? Neem dan eens een kijkje op de website van de praktijk en ontdek wat Yoeka voor jou kan betekenen. Of plan je afspraak voor een gesprek.

Yoeka biedt oplossingsgerichte therapie voor kinderen (vanaf 7 jaar), jongeren en volwassenen bij angst- en stress gerelateerde klachten. En loopbaanbegeleiding met loopbaancheques erkend door VDAB.

Plan een afspraak

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via onderstaand formulier. Of stel ze aan Charlotte de mot onze chatbot.

      wpChatIcon
      error: Content is protected !!