Likeaboss

Like a boss

Evaluaties

Evaluaties zijn best spannend. Je wordt verwacht bij je werkgever op kantoor. Meestal zit deze niet alleen. Hij of zij wordt vaak geruggensteund door één of twee andere medewerkers.

En daar zit jij dan – alleen ….

Dit gebeuren kan vaak intimiderend zijn, zeker als je onzeker bent over jezelf of je prestaties. Om het gesprek aangenamer te laten verlopen, kan je een aantal voorbereidingen treffen.

Indien mogelijk, bereid dan het gesprek inhoudelijk goed voor. Op sommige werkplaatsen krijg je vooraf een vragenlijst waar tijdens het gesprek bij wordt stil gestaan. Vul de vragenlijst eerlijk in. Als er dingen zijn waar je nog minder goed in bent is dit ok, haal ze aan als je komende leerpunten. Punten waar je mee aan de slag wilt, waar je je verder in wilt ontwikkelen.

Om jezelf meer vertrouwen te geven tijdens het gesprek. Ga dan op een rustige plaats even in gedachten na op welk moment je erg succesvol was. Wanneer had je een super goed gesprek? Op welk moment lukte je iets heel erg goed? Dit hoeft niet meteen betrekking te hebben op je werk. Laad jezelf op met dit succesgevoel. Het gevoel van vertrouwen dat je toen had.

Ga tijdens het gesprek nooit frontaal tegenover je gesprekspartner zitten. Schuif je stoel een beetje opzij zodat je er ietwat schuin tegenover zit. Haal het succesgevoel in jezelf naar boven.

Wees eerlijk over jezelf en sta open voor feedback ook al ben je er niet mee akkoord. Een blik of mening van anderen kan je toch niet veranderen. Het enige dat je onder controle hebt is hoe jij op een situatie besluit te reageren.👍👎👊💪🥰

Like a boss

Scheiden doet groeien

Je kent waarschijnlijk het spreekwoord ‘scheiden doet lijden’ wel.

Yoeka bekijkt dit graag anders namelijk: scheiden doet groeien.

Het kan weleens gebeuren dat je, al dan niet verwacht, je ontslag krijgt op je werk.

Gebruik dit dan niet als excuus om je werkgever slecht te maken. Laat ook jezelf niet in een negatieve spiraal glijden door te gaan twijfelen over je wat je al dan niet waard bent als persoon.

Bekijk deze scheiding als een groeipunt een nieuwe start. Wanneer wegen uit elkaar gaan, wil dit zeggen dat je genoeg geleerd hebt op deze plaats en je op zoek kan gaan naar een andere plaats om jezelf verder te ontwikkelen. Denk na over wat je allemaal geleerd hebt. Wat je hiervan graag wilt verder ontwikkelen. Wat je nog meer wilt leren….

Ga vanuit deze wijsheden op zoek naar een nieuwe uitdaging. Bedank je vorige werkgever omdat hij je de kans geeft je verder te ontplooien en ontwikkelen naar wie je in weze bedoeld bent te zijn.😆😗🤩🤗👋

Like a boss

klevende werkvloer

Heb jij ook het gevoel dat je bij wijze van spreken aan de werkvloer kleeft? Dat je door anderen of zaken van buitenaf wordt tegengehouden in je groei?

Bedenk dan dat je hier zelf ook steeds een aandeel in hebt. Vanuit angst is het makkelijker een ander of iets anders de schuld te geven van dingen die anders lopen dan je hoopte.

Soms liggen zaken buiten jezelf, soms ook niet. In elk geval is het goed stil te staan bij wat je kan leren uit de situatie. Wat kan je in een volgende, vergelijkbare situatie, anders doen. Wat heb je zelf in de hand en wat niet.

Dus met andere woorden: op welke zaken kan jij invloed uitoefenen en op welke niet?

Door je eigen stuk in handen te nemen en hier kleine stapjes in te ondernemen, kan je veel lijm van je voeten vegen. Lijm waardoor je nu blijft plakken omdat je enkel kijkt naar de dingen waar je geen invloed op hebt.

Verleg dus je focus, kijk naar de dingen waar jij wel controle op kan uitoefenen en onderneem hierin stappen. Je zal zien dat je zal groeien ook al is het soms maar langzaam. 😡😟🧠👊💪🙂

Like a boss

Gouden kooi

Diep vanbinnen weet je het wel: je bent niet meer echt gelukkig op je werk. Toch blijf je, want je hebt er zoveel voordelen dat je verstand zegt dat je wel zot zou zijn om weg te gaan.

Veel energie doe je er echter niet meer op. Je vindt je werk saai of juist erg vermoeiend.

Wanneer je in deze gouden kooi, zoals we ze ook wel noemen, blijft hangen, is de kans op een burn of bore out echter groot. Belangrijk is dan om de voor- en nadelen van je job eens op een rijtje te zetten.

Bekijk en overweeg ze goed. Wat zit er vooral in de voordelen? Wat in de nadelen? Wat maakt dat je het blijft volhouden? Wat weegt het zwaarst? Kan je hier dingen veranderen zodat ze lichter worden? …

Door het afwegen van de voor- en nadelen kan je een gefundeerde beslissing maken om ofwel in je job te blijven zitten, of om een nieuwe stap te zetten. Wanneer je blijft, zal je dit ook met een ander gevoel doen omdat je nu goed weet wat de echte voordelen zijn, hoe belangrijk deze voor je zijn en waar je het voor doet.

Toch het gevoel dat je moet veranderen? Prima, nu heb je alle dingen die voor jou belangrijk zijn al goed op een rijtje en maken ze de zoektocht naar een nieuwe avontuur al een stuk makkelijker. 🕵️‍♀️✍️🧐🤔☺️😆🙃

Like a boss

werkende dromen

Morgen zit de paasvakantie er weer op. Als je er even tussenuit bent geweest, zijn je batterijen misschien weer voldoende opgeladen om met volle energie aan de slag te gaan.

Vakantie is ook steeds de gelegenheid om te dromen. Te fantaseren over hoe jij je leven zou willen. In die (verre) vakantieoorden doe je inspiratie op en je denkt ‘Zo zou ik ook wel willen leven’.

Thuisgekomen verval je echter snel weer in je oude ritmes en gewoontes en smelten je vakantiedromen als sneeuw voor de zon. 

Bedenk echter dat als je dromen wilt laten werken, je er zelf iets voor moet doen. Zoals het spreekwoord zegt: ‘dreams don’t work until you do’. 

Dus filter uit je vakantie mijmeringen alles waardoor je juist aangesproken werd, welk verschil dit zou maken en wat je misschien hiervan al kan toepassen in je huidige job. 

Door kleine stapjes te zetten richting jou dromen, kan je ervoor zorgen dat ze echt beginnen werken. 🤔👣💪👊

 — zich gemotiveerd aan het voelen.

Like a boss

even uitblazen

Het is weer paasvakantie. Voor velen een periode om er nog eens tussenuit te gaan. Op skivakantie, een weekendje in eigen land, een weekje bij onze noorderburen of wat verder er op uit.

Terwijl je collega’s andere oorden verkennen, werk jij misschien gewoon verder. Indien dit je zwaar valt, bedenk dan even waar jij op dit ogenblik behoefte aan hebt. Is het vakantie er even tussenuit of weegt je job reeds langer zwaar?

 

Indien dit laatste het geval is, ga dan voor jezelf eens na hoeveel kleine energiemomentjes er in je werkdag zitten. Vaak zijn het er meer dan je denkt. Focus en concentreer je op deze kleine momenten, zo worden de andere ogenblikken wat minder voelbaar.

Indien je energiepeil laag blijft, is het misschien tijd om even uit te blazen en alles op een rijtje te zetten inzake wat je wel energie geeft.

Misschien een leuk idee om hier eens over na te denken tijdens deze paasdagen.

Like a boss

fopjesdag

Vandaag is het 1 april. Officieel erkend als de dag waarop je anderen mag foppen. 

Mijn vader deed hier vroeger nogal eens aan mee. Zo belde hij naar het werk dat hij ging thuisblijven om in de tuin te werken. OK doe maar, zei de baas. En dat was ook wat hij deed.

Een andere keer zette hij het hele kantoor van de ploegbaas in de ‘uitverkoop’. Zijn tafel, zijn stoelen, een aantal persoonlijke spulletjes,… tot zijn aktetas toe. Allemaal netjes uitgestald en aan een spotprijs mee te nemen.

 

Hoe dit verhaal verder afgelopen is, weet ik niet meer. In ieder geval wees maar zeker dat sommige mensen er graag werk van maken om deze dag te vieren.

Hoe ga jij je voorbereiden op deze dag? En wat was jou beste fopje ooit?

Like a boss

groener gras

Iedereen kent waarschijnlijk wel het spreekwoord: ‘het gras lijkt altijd groener aan de overkant’.

Dat dit een interessant gegeven is, kunnen we niet onderuit, want dit wil zeggen dat de ‘overkant’ het idee heeft dat jou job superdesup is en jij van mening bent dat die andere het vast en zeker beter heeft als jou.

Door omstandigheden, en om geen grashopper te worden, blijven we vaak zitten waar we zijn. In sommige gevallen blijkt dit een verstandige keuze, in andere gevallen niet .

Twijfel je om je op een andere gazon te gaan nestelen en wil je geen grashopper worden? Ga dan eerst op zoek naar wat je echt wilt in een job, waar je voor staat, waar je voor wilt gaan,… Zoek informatie op over het bedrijf dat je lonkt. Indien mogelijk, loop er eens binnen en proef de sfeer.

Voelt het goed? Zet je verstand dan even aan de kant en ga er gewoon voor. Het ergste dat je waarschijnlijk kan overkomen is dat je na een aantal jaren opnieuw zit te mijmeren over het groene gras aan die ‘oude’ overkant of de gazon van een ‘nieuwe’ buur.

💪 #likeaboss #loopbaanbegeleiding #loopbaancheques #Yoeka

Like a boss

gedaanlijstje

Wanneer je aan mensen vraagt hoe het met ze gaat, is een algemeen gehoord antwoord ‘druk’. Zo voelt het vaak ook op het werk. Ben je net door die stapel dossiers heen, staan er nog een heleboel telefoontjes op je planning. En ah ja laten we de mails niet vergeten.

Na een dag ploeteren kan je het idee hebben dat je takenlijstje nog vol staat en je weinig productief geweest bent.

Gooi je gevoel hierover eens om door het maken van een gedaan lijstje. Noteer alles wat je die dag wél gedaan hebt (in plaats van alles wat je nog moet doen) op een lijstje en kijk hoe productief je in werkelijkheid was.

Je zal zien dat je vaak meer doet dan je zelf beseft!

💪 #likeaboss #loopbaanbegeleiding #loopbaancheques #Yoeka

Like a boss

foutenmaakmoed

Ben jij een pietje precies? Heb je soms schrik om fouten te maken? Ga je zaken uit de weg omdat je denkt dat je ze niet kan?

Dan kan een beetje foutenmaakmoed jou misschien wel helpen. Foutenmaakmoed is de moed om mild te zijn voor jezelf en fouten te durven maken.

Het maken van fouten is namelijk een geweldig leerproces. Onze hersenen zijn dol op fouten. Door ze te analyseren en ervan te leren, blijft ons brein fit en actief.

Ga de volgende periode dus eens wat meer uitdagingen aan. Wanneer dingen anders lopen dan verwacht, vraag jezelf dan af hoe je het volgende keer nog beter kan doen. Wees trots als je iets nieuw geleerd hebt. En daag jezelf uit om verder te groeien. Ontwikkel zo je kwaliteiten, talenten en vaardigheden tot een nog hoger niveau.

En op deze manier wordt het maken van fouten zelfs een inspirerende en uitdagende bezigheid.

💪 #likeaboss #loopbaanbegeleiding #loopbaancheques #Yoeka