Like a boss

terug aan de slag na vakantie

Vandaag 7 januari – de eerste maandag van 2019. Voor velen ook terug de eerste werkdag. Vanaf vandaag geeft Yoeka je wekelijks op maandag een tip of wat inspiratie om de week vol energie tegemoet te gaan. 

Misschien heb je vandaag minder zin om opnieuw aan de slag te gaan na een paar weken vol ‘Jingle Bells’, lekker eten, samen zijn met vrienden of familie, er even tussen uit om de feestdagen te ontlopen…. of waar je de afgelopen weken ook was. Hieronder een aantal dingen die je kan doen om de eerste werkweek van 2019 te overleven:

 

• Indien je allergisch bent aan alle kussen en wensen van collega’s doe dan net of je verkouden bent. Duik diep in je sjaal, hoest veel… Waarschijnlijk zijn de anderen dan al minder enthousiast om je kussend te feliciteren. Voordeel is ook dat je misschien wel verwend wordt met thee of iets anders wat je collega’s vast voor jou willen gaan halen. Fijne start van de week dus.
• Buikloop, veel naar het toilet lopen is ook een goede remedie om alle, vaak hartelijke, wensen te ontlopen. Tegen de tijd dat jij van het toilet komt, heeft iedereen elkaar al het allerbeste gewenst en is de kans klein dat je nog iedereen moet kussen.
• Overslapen kan ook helpen. Indien de wensenronde achter de rug is, zullen weinigen nog de moeite nemen om jou alsnog om de hals te vliegen als je later binnen komt.
• Wat ook kan werken is om zelf de meest hartelijke uit de groep te zijn. Mensen gaan je misschien mijden omdat ze het niet zo fijn vinden om zo hartelijk te worden verwelkomt. Fijn, doel bereikt en weer wat kussen minder.
• Een tip om te onthouden voor het volgende jaar: begin je werkweek op woensdag in plaats van op maandag. Zo lijkt je week wat korter en is alle heisa rond de wensen voor het nieuwe jaar waarschijnlijk al voorbij.

 

Omdat er meer mensen zijn die niet zo gesteld zijn op deze aangelegenheden, is de beste optie misschien om gewoon te zeggen dat je minder gesteld bent op het geven van kussen. Geef je collega’s een hand en wens ze welgemeend het allerbeste voor het komende jaar. Want tenslotte dien je weer een jaar samen met elkaar verder. Indien je het jaar open en eerlijk met elkaar kan starten vormt dit een goede basis voor verdere samenwerking. Als er meerdere collega’s zijn die kussen (en de soms bijhorende knuffels) minder leuk vinden, verzin dan met je team iets wat jullie kunnen doen om de eerste werkweek van het jaar te starten – iets waar iedereen zich goed bij voelt en zichzelf kan zijn. Want elkaar welgemeend het allerbeste wensen is een teken van elkaar zien en waarderen, creëert warmte en samenhorigheid. Iets wat erg belangrijk is binnen een goede (werk)relatie. Misschien moeten we elkaar juist wat vaker op een jaar het beste wensen in plaats van enkel deze ene dag. Ik ben alvast fan, jullie ook?